Pneumonie v ambulanci praktického lékaře

Jste praktickým lékařem a přichází k Vám pacient s dráždivým týden trvajícím kašlem. Před týdnem začalo onemocnění náhle slabostí, zimnicemi, třesavkami, vysokými horečkami. Nyní se pacient cítí o něco lépe, ale trvají subfebrilie a kašel. Pacieta si poslechnete a nacházíte zostřené dýchání oboustranně dorzálně kaudálně. Nemáte bed-side CRP diagnostiku. Má pacient pneumonii?  Pošlete pacienta na rtg plic?

Náhodou máte v ambulanci sono. Skenujete plíce tam, kde jste slyšeli zostření:

Sagitální řez v pravé paravertebrální čáře kaudálně. Mikrokonvexní sonda.

2x přerušená pleurální linie, nerovný ,,roztrhaný,, okraj přerušení sahající do plíce, dorzálně za touto linií artefakty ze vzdušné plíce. Jedná se o tzv. shred sign a jde o obraz subpleurálních konsolidací suspektních z pneumonie.

 

Sagitální řez v pravé paravertebrální čáře kaudálně. Mikrokonvexní sonda: 2x přerušená pleurální linie, nerovný ,,roztrhaný,, okraj přerušení sahající do plíce, kaudálně (vpravo) dorzálně za touto linií artefakty ze vzdušné plíce, ventrální (vlevo) konsolidace sahá až k plicnímu hilu (cca 10cm). Jedná se o tzv. shred sign a jde o obraz subpleurálních konsolidací suspektních z pneumonie.

 

Sagitální řez v levé paravertebrální čáře kaudálně. Mikrokonvexní sonda: Přerušená pleurální linie, nerovný ,,roztrhaný,, okraj přerušení sahající do plíce. Pod ložiskem na rozhraní se vzdušnou plící sub-B linie. Kaudálně (vpravo) přechází ložisko v nakupení B-linií a další drobnou subpleurální konsolidaci (fokální intersticiální syndrom až další ložisko konsolidace). Jedná se o tzv. shred sign a jde o obraz subpleurálních konsolidací suspektních z pneumonie.

 

 

Sagitální řez v levé paravertebrální čáře kaudálně. Mikrokonvexní sonda: 2x přerušená pleurální linie, nerovný ,,roztrhaný,, okraj přerušení sahající do plíce, dorzálně za touto linií artefakty ze vzdušné plíce. Jedná se o tzv. shred sign a jde o obraz subpleurálních konsolidací suspektních z pneumonie. Mezi těmito dvěma ložisky četné B-linie z úseku pleury (fokální intersticiální syndrom).

 

Skenujete dále a všude jinde již nacházíte A-profil.

 

Závěr: Pneumonie oboustranně v dolních lalocích paravertebrálně, více vpravo.

Pacientovi hlavně vzhledem k rozsahu nálezu na pravé straně a potížím nasazujete antibiotika na komunitní pneumonii. Rtg plic nepotřebujete a zřejmě by vzhledem k lokalizaci nálezu falešně negativní. Jak však ukazují další naše případy, obrazový nález sám o sobě neindikuje atb léčbu. Stejně může vypadat i tumor. Proto je vždy nutná klinika , sonografii plic by měl provádět a interpretovat ošetřující lékař a je jeho rozšířeným fyzikálním vyšetřením. Cena přístroje, na kterém bylo provedeno vyšetření, se pohybuje daleko pod 100 000 Kč a nepoužili jsme žádné sofistikované metody, pouze ,,syrový,, o různý postprocesing ochuzený B-mode.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments